Énekkörös felvételek: csoportos felvételek

Hangfelvételeim / My recordings - (Mp3)

Ezek a zenék spirituális élményekel kapcsolatos szabad stílusú zenék, mûfajuk spirituális világzene. A zenéket a Hajnalka HomeStudio-ban készítettem, kivéve a csillagal jelölteket, azokat Lévay Viktor stúdiójában készítettük zenésztársakkal. A Hajnalka stúdió jelenleg kísésrletezõ és tanulóterep, ezért a felvételeken a vájt(abb) fülûek hallhatnak pontatlanságokat, keverési tanulójeleket. Minden dal letölthetõ és meghallgatható Mp3 formában, a címére klikkelve. Érdemes elõször letölteni, és aztán a saját gépedrõl meghallgatni (így elkerülhetõ a megszakadás).
Két kategóriában találod: énekes, vokális, és instrumentális, ambient.

These pieces of music are freestyle, spiritual world music. They show spiritual experiences. I recorded them in the Hajnalka Home Studio. The ones, marked with* were recorded in my friend's, Viktor Levay's Home studio, with other friends. Tha Hajnalka Studio is at the moment an experiencing and learning place for studio work, so those with a trained ear can hear mistakes, or semi-professional mixing. You can download all songs in Mp3, by clicking on them. Best is to download first to your computer and then listen from your machine, to avoid buffering jumping.
You find the songs sorted into 2 categories: vocal oriented and ambient, instruMental.

vissza a honlapra / back to homepage

 

Egyéni felvételek - VOCAL ORIENTED

Én egy kör vagyok / I am a cricle - 2002.nov.2
Egy new age dal. Igazi D-s dal, gazdag vokállal s erõs gitárstílussal.
A new age song. A typical D-key song, with rich vocals, and row guitars.

Felolvadás / Melting up
Ez egy vokális kísérletezésem, jazzes hangvétellel. Végig ötös szólamok szólnak benne, a végén az ötös szólammal és a hanghajlításokkal kísérleteztem.
Szöveg: "Minden Lélek, minden Élet, minden lélekzetvétellel felolvad a világ. Felolvadás."
This is a vocal experiment, jazzy style. I was playing with five phrases and tone bending.
Lyrics: "Everything is Soul, everything is Life, with all breath, the world melts up. Melting up."

"Namotassa..."
"Namotasso bhagavato arahato samma sambuddhasa" - egy õsi buddhista alapima. A dél-kelet ázsiai théraváda buddhista országokban (Burma, Thaiföld, Sri lanka, Laos, Kambodia) elterjedt buddhizmus és vipassana meditációs gakorlati hagyomány szinte minden eseményét ezzel az imával kezdi. Jelentése: "Üdvözlöm az Áldott Embert, aki saját gyakorlásának eredményeként teljesen megvilágosodott, minden tudati leplet eltávolított, tudja az igaz tudást és aszerint cselekszik." Az ének napi kántálása segít a tudatot a célon tartani a széthúzó világi forgatagban. A buddhista tan lényege, hogy a meditációs gyakorlattal magunk válhatunk ezen ima alanyává.
Az ima páliul van. A kiejtés tájanként eltér. Burmában jártamkor megfogott az ottani sajátos kiejtés, a "burmai páli". A szóvégi "o"-t gyakran "a"-nak halottam, ezért a felvételen így éneklem.
A felvétel stílusa: két akkusztikus gitár, két szólamú (oktáv) ének, mely négy szólammá bomlik.
"Namotasso bhagavato arahato samma sambuddhasa" - is an ancient buddhist prayer in the theravada buddhist countries in South-East Asia. It means: "Hail to the Blessed Person, who got fully enlightened by his own efforts, and has eliminated all veils of consciusness." The buddhist teaching and meditation practice stresses, that we can attain this by our own meditation practice.
The prayer is Pali, I sing it with a Burmeese accent, "a"-s instead of "o"-s at the ends. You hear two accoustic guitars, octave singing, and four chorus.

OM
A felvételen együtt OM-ozunk: Laár András, Gánti Bence, Somogyi István, Honti László, Keresztes Barna, Bíró Éva Gabreialla.
A háttérben István fia, Magor gügyörész, és s a mikrofonkábelen beszûrödõ szlovák rádió hozza be a szamszára mindennjainak adalékát.
A felvétel Lévay Viktornál készült.
We chant the sacred OM together with friends: András Laár, Bence Gánti, István Somogyi, László Honti, Barna Keresztes, Gabriella Éva Bíró.
In the background you can hear the son of István, Magor, and the Slovakian Radio using in the microfon cable, bringing in the voices of the samsaric reality.

A hely... - eredeti alapverzió / "The Place, where everything returns..." original base version.
Ez a dal egy "klasszikus". Sok éve kering közszájon. Azt hiszem Somogyi Istvántól származik. Egyszerû, lényegretörõ, szép, hosszan énekelhetõ.
This song is a classical one. It is sang for many yers by the public of spiritual circles. I think it comes from István Somogyi. It is simple, beautiful, you can chant it for a long time.

A hely - bõvített szöveg
Elfolyós, lelassult, úszós-álmodozós verzió, ilyen állapotban érdemes hallgatni. Kibõvített szöveggel (Eldor), ezoterikus-meditativ irány.
Extended lyrics (Eldor), with esoteric-meditative blend, slow, dreamy mood.

A hely - funky groove Dance Version.

A Hely - "Boldog, akik..." verzió - 2002.dec.5.
Valahogy "A Hely" az a dal, ahová a stúdiós mindíg visszatér, amire a legkönnyebb az új ötleteket kipróbálni. Ez esetben is errõl van szó: egy dögös dobalappal indul a dal, bejön a jól ismert "a hely ahová minden visszatér" ének, majd átalakul az egész egy ambientes, meditatív zenévé, aminek a mélyén a hegyi beszéd egyik átíratát halljuk, Eldor énekli. Ez a rész egy beszélgetés közben zajlott, onnan vettem a hangmintát, és bekevertem ebbe a zenébe. Majd a végén visszatér a Hely.
This piece is a strong drum groove version of the song "A Hely". It includes an ambient, world music middle, with a singing part sample from a session with Eldor, after wich the original song comes back.

Samsara roaring / Szamszárikus morajlás - instru-mental - 2002.nov.1
Ez egy instru-mentális szám. Két része van, az elõs egy gitárjátékos rész, ahol 3 gitár párbeszélget, a lelket finoman, és kissé melankólikusan simogató módon. Majd egy kiforgató akkord a váltásponton, és kezdõdik a szamszára morajlása - kántáló énekhang sok visszhanggal... mintha egy kútból szólna - a léttenger (szamszára) mélyérõl. Ami érzést kivált belõled a hallgatás közben, az éppen a te szamszárád, léttengered valósága. Szamszárának nevezik a buddhizmusban, a hinduizmusban, a és a jógahagyományokban azt, ami kisebb, mint megvilágosodott - a melankólia, és a fájdalmak világa. A "roaring" az angolul jelent morajlást, és bõgést is. Azt hiszem az énekre mindkettõ illik.
This is an instru-mental song. No lyrics, just roaring throat singing style chanting on the second part. The first part is a gentle and emotioned guitar trialog between 3 guitars. Tha word 'samsara' means the ocean of existence - in the easter terminology, in buddhism, hinduism, and in the yoga traditions as well. Whatever emotion pops up in your soul while listening the song, if it is less than enlightened, we call it samsara, and it shows, that you still have stuff to work with.

Jöjj Boldog Idõk Dalnoka! / Come, Bard of Happy Times! 2002.
Egyik legszebb közös éneklés volt, karácsonykor, minden havas, s a meleg odúban összejövünk énekelni amikor a házak között már a szent ünnep pajkos hangulata kereng.
Fantasztikus szöveg, Eldor verse, érdemes mélyen meghallgatni, több rétegû, vízionáló, belsõ vezetett meditáció. Lehetõleg módosult tudatállapotban hallgasd.
A végén Krisztus öndefiníciós javaslatát éneklejük.
It was one of the most beautiful singing together on a Christmas day, gathering inside the warm room, outside dark evening ornamented with snow, and the falvour of holy celebrations in the air.
The lyrics are beautiful, a guided meditation, made by Eldor. At the end we sing a famous part from the Bible, a hint from Christ how to look at ourselves.

Endless love / Végtelen 2002.nov.1
Ezt a dalt Eldor írta. Az egyik legmélyebb dal, minden tradíció közös lényegét érinti - a szeretetet. Nagyon egyszerû dallammal, és szöveggel elmondva. Magyarul van eredetileg, majd angol szöveget is írt rá Eldor. Péntekenként énekeltünk nála tavaly, minden pénteken egy dalban mélyültünk el, a hozzákapcsolodó tanításban, majd tisztán az éneklés örömében. Egyszer ez a dal volt amit énekeltünk. Akkor jött Angelusz a csapatba, ez a dal erõsen hozzá kötõdik nekem, olyan szépen énekelte. Igazi meghitt, szeretetteli hangulat volt. Aztán a dal egy évig szunnyadt bennem, mígnem egyik reggel, a metta-bhávana (metta-meditáció, a vipassana hagyományból) gyakorlásakor elöntött a metta (szeretet, együttérzés), s felötlött bennem ez a dal. Hirtelen megint igazzá vált, s élõ értelmet nyert. Fõleg az a sor ragadott meg, hogy "endless love..., oceans of love..." A szeretet mikor feljön a felszínre, akkor tényleg olyan, hogy mindent betölt, mind egy körülfolyó óceán...
Amikor Eldor a dalait énekli, olyan mélyen átéli õket, hogy amirõl énekel, az közben real-time történik vele, és az olyan megható tud lenni, hogy velünk is elkezd történni. Ez volt azon a pénteken is. Ilyenkor nem könnyû a kemény karakterûeknek, mert átélik, ahogy összeomlik, a hétköznapokban megedzett öntudatos rideg énjünk, és helyette élõ-érzõ emberré alakulnak...
Így alakult, hogy azon a reggelen mettától átitatva bekapcsoltam a mikrofont, és felvettem a dalt, majd kidolgoztam eddig a verzióig. Az angol szöveg fogott meg, a magyar még nem annyira, ezért itt angolul éneklem.
This song was written by Eldor. It deals with the deepest essence of all traditions: the infinite love, the ocean of love, the endelss life. . This is one of the deepest song we have. It's melody and lyrics are simple. It has hungarian and english lyrics as well, here I use only the english one. We use to sing on Fridays at Eldor's house, last year. We sang Endless love on one of these Fridays. Angelus has just came at that time to Eldor, and this was the first thing we sang together. I enjoyed his clear, angel-like chorus voice, and the ability to sing the terc, quint clearly. I loved him, and I was overfloaded in the love and intimate atmosphere of the singig, we had. When Eldor sings his songs of these depth, he experiences it live, right there. This is so touching, that one starts to experience as well. If you carry an ego with solid walls, you have a hard time at these times, because you can hardly avoid to see your ego collapsing, melting, and transforming into a human being. So it was that friday, and than the song slept in me, and than on a morning during practicing metta-bhávana medition (meditating on loving kindness at the end of a vipassana siting), suddenly love (metta) overfloaded from the bottom of my soul into the surface. Than this song came to my mind, this song is a tribute to this living love. I like the english text, it mirrors the experience better. So I recorded it in english, and developed to this extant.

Oh! Endless Love!
Oceans of Love
Give us Endless Energy to live!
Oh! Endless God's Endless Beauty
Give us Endless Life to be!

Enantonansziklan / Enantonansiclan
Ez a dal egy izzasztókunyhó szertartáson használt észak-amerikai indián ének. Azok a nõk éneklik - és õket támogatva az egész csoport is akár -, akik a szertartás alatt menstruálnak. Egy ilyen szertartáson tanultam a dalt. Majd két évvel késõbb elkezdett járni a fejemben, míg nem ezzé a dallá bomlott ki. Ez a populáris stílusú világzenei forma lett belõle.
This song is used in some of the North-American sweat lodge ceremonies. It is sang by the women, who are on the moon (this means - who menstruates). Sometimes the group also sing it with the women. I learned it in a ceremony like that. Two years later it poped up in my mind, and evolved into this popular world music style.

Cinca / Cinca
Ezt a dalt Geonka énekli a 10 napos vipassana elvonulások egyik esti elõadásában egy történet elmesélésének csúcspontján. A történet arról szól, miként próbálta egy nõ, Cinca (ejtsd:Csincsa), rivalizáló papok felbérlésére lejáratni Buddhát egy nyílvános gyûlésen.Egy fadarabot kötött a hasára, a ruhája alá, és gúnyosan odaállt Buddha elé: "hé, borotváltfejú, mibõl fogod gondját viselni a szülertendõ gyerekünkenk?..." Buddha pusztán belsõ békét és együttérzést érezve úgy válaszolt, hogy leesett a fadarab, és a nõ önmagától leleplezõdött. A történetet nagyon viccesen meséli Goenka, és mikor mindenki nevet a végén, elkezdi énekelni ezt a dalt. Egy ilyen kurzusról hazajõve ment tovább a fejemben az ének, majd kibomlott ezzé a formává. A felvételen páliul éneklek, és az elsõ részben rámondom magyarul, és angolul a szöveg jelentését.

This song is originally sang by Goenka, on a 10 day Vipassana meditation retreat, during an evening discourse. He sings it on the peak of a storytelling. The story is from the lifetime of Buddha, and it is about a woman, who tries to create a scandal against Buddha, to stop his teaching, because priest are afraid to lose their job, if everybody stops going into temple ceremonies, and only practices meditation at home. This woman, Cinca (Chincha) ties a piece of wood over her belly, under her skirt, to imitate being pregnant. He goes to Buddha in a large congregation and says abusingly: "Hey shaven head, what do you have for your coming child? Ask your followers to support him!... Buddha smiles only with love, and compasion, with a balanced mind, and due to his reply the piece of wood falls down...
Goenka tells the story in a very funny way, and when the audience is at the peak of laughing he sings this song. After coming back home from a retrait like that, the chant kept on going in me, and evolved into this. On the recording I sing in Pali, and in the first part you can here the meaning in hungarian and in english.

Öskü* / Archaic Wow
Ez a dal az elsõ önálló kidolgozott, és stúdióban felvett dal, amit csináltam, ezért büszke vagyok rá. Úgy érzem átjön az érzelmi mondanivaló a sorok között. A szöveget a mentorom, Honti László, Eldor "írta", a zenét és a hangszerelést én. A felvételen még meghívott zenészbarátok is énekelnek, zenélnek (kórus, mélyhegedû, cello, fuvola).
A szöveg 5 döntést ír le, amelyet Becsületes Játék Szerzõdésnek hívunk, és a Humánia körben ebben állapodunk meg, mint az együttélés, együttdolgozás alapja. A tréningünk arról szól, hogyn tudod megvalósítani ezt az életedben, az emberi kapcsolataidban. Megvilágosodott életmódnak azt hívjuk, amikor valaki konkrét szinten ezek szerint él.

This song is my first full studio recording, I am proud of it. Full in the sense, that I created the music, the arrangement, the chorus, and we recorded it with friends (chorus, low violin, chello, flute). The text is from Eldor, Laci Honti, my mentor. It is the 5 decesion wich we make in the Humánia circle. These deceisons are to be realised fully in our lives. We consider one an enlightened person, if he lives practically according these decesions. We also call it the Fair Play Contract. These decions are:

I don't harm you - I take responsibility for myself
I'm not depending on you - I am equal with you
I don't lie to you - I say the truth
I don't make compromise wit you - I live my misson
I cooperate with you for the interest of the Earth, Humanity

Isten Fénye Napsugár* / God's Light Sunlight
Ezt a gyönyörû dalt Eldor írta, közösen megcsináltuk a zenéjét, majd felvettük a Viktor stúdióban. A dal énekkörökrõl énekkörökre járt, amolyan közsláger lett az ilyen körökben. A legmeghatóbb az volt, mikor tavaly a Budapest Klub által szerevezett globális ünnepen, a Planetáris Tudatosság Világnapján (World day of Planetary Consciousness) a Citadella alatti réten többszáz ember énekelte ezt a dalt. Ott volt Jane Goodall, Peter Russel, és más prominens vendégek. Egy sámán-stílusú szertartás volt, amit Somogyi István vezetett le, és az õ körében is elterjedt ez a dal. Így lett, hogy ott is énekelték. Ekkor éreztem, hogy a dal nem a mienk, nem hozzánk tartozik, hanem a közé.

This song was written by Eldor, and we did the music together, and recorded in Viktor's studio. This song become a widespread "hit" in some of the hungarian spiritual circles. I was very much touched last year in the World Day of Planetary consciousness, a global celebration, organised by the Budapest Club. In that day all around the wolrd in many countries, all continents people gathered to make celebration, talks, discourses, festivities for the rising planetary consciousness. There was also a happening in Budapest. István Somogyi, a friend was asked to conduct a shaman-like ceremony at the Citadell of Budapest. Prominent guest were invited like, Peter Russel, Jane Goodall, etc. At the end of the ceremony, a few hundred people, who gathered there, started to sing this song. I realised, that the song does not belong to us anymore, it is the public's song, like folk songs.

vissza a honlapra / back to homepage

AMBIENT - INSTRUMENTAL

Absolute_nonsense 2004.marc.28.
Billenytûs darab a lélek szétnyûjtására.
A keyboard piece for mind streching.

Köszöntõ - part II. / Greeting
Ez egy nagyon érdekes szám. Mély, megnyugtató, relaxáló, a meditációs elméylülés hangulatát jeleníti meg, a belsõ hívás érzetét ébreszti fel. Itthon készítettem, azt hiszem nagyon jól sikerült. Mûfaját tekintve ezoterikus zene.

This is an interesting piece. Deep, relaxing, calming. It evokes the inner call when you listen to it, and brings the ambient of the meditative absorption. I made it at home. Usually people call this style esoteric music.